Veel troffees in de paardensport

Doordat paardensport een sport is die heel erg veelzijdig is, zijn er verschillende disciplines. Hieronder kun je springen, dressuur, western, eventing en recreatief rijden verstaan. In ieder van deze disciplines zijn er troffees te winnen. In deze blog kun je meer lezen over de verschillende disciplines van de paardensport en het winnen van troffees in deze disciplines. 

Paarden springen

Een van de meest oude Olympische disciplines in de Paardensport is het springen. Bij dit onderdeel is het de bedoeling dat de ruiter en zijn of haar paard een parcours af gaan leggen zonder fouten te maken. Zo een parcours kent 10 tot maximaal 13 hindernissen.

Voor het doorlopen van het parcours is een vooraf vastgestelde maximum tijd vastgesteld. Wanneer je tijdens het afleggen van het parcours fouten maakt doordat het paard een balk eraf stoot krijg je strafpunten. Degene met de minste strafpunten wint dan de troffee.

Western

Het Western rijden is gebaseerd op hoe de cowboys vroeger op hun paarden rond hebben gereden. Bij deze vorm van paardrijden gaat het om de rust en de eenvoud van het paardrijden. Het contact tussen paard en ruiter is cruciaal. Onder het Western rijden vallen weer allemaal kleine disciplines. Bij het Western rijden kun je punten verdienen, waarmee je hoger kunt komen en ook troffees kan verdienen.

Dressuur rijden

Dressuur rijden is feitelijk de basis van het paardrijden. Het is dan ook een van de drie disciplines die op de Olympische Spelen voorkomt in de paardensport. Ook bij de Paralympische spelen is dit een onderdeel. Bij dressuur is het zo dat de ruiter zorgt dat het paard gehoorzaamt. Per onderdeel wordt er een cijfer gegeven. Degene met het hoogste cijfer wint een troffee en kan een klasse hoger komen.

Eventing

Eventing is een combinatie van drie disciplines waar je een springparcours, the cross en een dressuurproef moet doorlopen. Hiervoor moet het paard dat je berijdt wel veelzijdig zijn. Ook bij dit onderdeel kun je alleen de winst binnen halen en met de troffee naar huis gaan als je degene bent die de minste strafpunten heeft gekregen.

Recreatief paardrijden

Recreatief paardrijden is de enige vorm van paardrijden waar je geen troffee bij kunt winnen. Bij recreatief paardrijden ga je lekker met je paard lopen in het bos of over het strand. Samen genieten van elkaar en de omgeving. Recreatief rijden is een hele mooie vorm van ontspanning. Tijdens een rit kun je lekker even je hoofd leeg maken en heerlijk tot rust komen.