Welke troffees worden er in de voetbalwereld uitgedeeld?

Een van de sporten waar je een troffee mee kan verdienen is in het voetbal. Dit kun je op verschillende niveaus doen. Als je kijkt naar het betaald voetbal, dan zijn er verschillende mogelijkheden voor het winnen van een troffee. Dit kun je onderverdelen in een troffee op landelijk niveau, maar ook op Europees niveau, indien je geplaatst bent met je team om op een Europees toernooi te mogen spelen. In deze blog lees je meer over welke troffees je allemaal kunt winnen in de voetballerij in de Nederlandse competitie.

Welk soort competities zijn er?

In de voetballerij heb je verschillende competities waar je in zou kunnen spelen. Zo heb je de clubkampioenschappen, waarin gestreden wordt voor een landstitel, maar daarnaast zijn er ook de landen kampioenschappen. Hiermee strijd je met de beste spelers uit je eigen land om een Europese titel en troffee of om een wereldtitel en troffee.

Welke clubkampioenschappen kennen wij in Nederland?

In Nederland kennen wij drie soorten kampioenschappen, Dit zijn bijvoorbeeld het winnen van de Johan Cruyffschaal, het toernooi voor de KNVB beker, en het winnen van de landstitel. Iedere prijs kan op een andere wijze behaald worden doordat het toernooi of programma dat daar aan vooraf gaat allemaal anders gespeeld wordt.

De Johan Cruyffschaal

De wedstrijd voor het winnen van de Johan Cruyffschaal is altijd de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. De teams die in die wedstrijd tegenover elkaar komen te staan zijn de teams die het afgelopen seizoen de winnaars waren van de KNVB beker en het behalen van de landstitel. Zij zullen onderling uit gaan maken wie de eerste troffee van het jaar in de wacht kan gaan slepen.

De KNVB beker

Het toernooi voor het winnen van de KNVB beker is een heel ander verhaal. Dit is een toernooi waarvoor je als team geplaatst moet worden, Dit kan door directe plaatsing, maar ook doordat er een voorronde gespeeld moet worden. Door middel van deze voorronde kunnen zowel professionele als amateur teams zich plaatsen voor het toernooi om de KNVB beker.

De teams die geplaats zijn maken in de Knock out rondes steeds onderling uit wie er nog een volgende ronde mee mag spelen voor het winnen van het toernooi. Net zo lang tot er nog twee teams over zijn die dan in de finale strijden om het winnen van deze beker.

Het landskampioenschap

Deze kun je behalen door als hoogste te eindigen is het voetbalseizoen. Hierbij moet je meer punten en doelpunten halen dan alle andere deelnemers. Sta je aan het eind van het seizoen bovenaan in het klassement als team, dan ben je de nieuwe landskampioen geworden.